DMR Unlu Mamuller Üretim Gıda Toptan Perakende İhracat A.Ş. (DMRGD), kar payı dağıtım politikasına ilişkin pay sahiplerini bilgilendirdi.
DMRGD’nin Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden yaptığı açıklamada, temettü politikasının detaylarına yer verildi.
Şirketin KAP’a yaptığı açıklama şu şekilde:
1. Amaç ve Kapsam
Şirket Kar Dağıtım Politikası, Şirket Esas Sözleşmesi hükümleriyle uyumlu olarak, tabi olunan ilgili düzenlemeler çerçevesinde şirketin gelecek dönemlerde elde edeceği kârın dağıtım usul ve esaslarını belirlemek amacıyla oluşturulmuştur.
Bu politika, Türk Ticaret Kanunu (“TTK”), Sermaye Piyasası Kanunu (“SPK”), II-19.1 sayılı Kâr Payı Tebliği, II-17.1 sayılı Kurumsal Yönetim Tebliği ve diğer ilgili mevzuat hükümleri kapsamında hazırlanmıştır.
2. Kâr Dağıtım Esasları
Şirket’in faaliyet dönemi sonunda tespit edilen gelirlerden, Şirket’in genel giderleri ile amortisman gibi şirketçe ödenmesi veya ayrılması zorunlu olan miktarlar ile Şirket tüzel kişiliği tarafından ödenmesi gereken zorunlu vergiler düşüldükten sonra geriye kalan ve yıllık bilançoda görülen dönem karı, varsa geçmiş yıllar zararının düşülmesinden sonra kalan miktar aşağıdaki sıra ve esaslar dahilinde dağıtılır:
a) Genel Kanuni Yedek Akçe: Çıkarılmış sermayenin %20’sine ulaşıncaya kadar, %5’i kanuni yedek akçeye ayrılır.
b) Birinci Kâr Payı: Kalandan, varsa yıl içinde yapılan bağış tutarının ilavesi ile bulunacak meblağ üzerinden, Şirket’in kar dağıtım politikası çerçevesinde Türk Ticaret Kanunu ve Sermaye Piyasası Mevzuatına uygun olarak birinci kâr payı ayrılır.
c) Genel Kurul, Türk Ticaret Kanunu’na göre ayrılması gereken yedek akçeler ile Esas Sözleşmede veya kar dağıtım politikasında pay sahipleri için belirlenen kâr payı ayrıldıktan sonra, Yönetim Kurulu Üyelerine, ortaklık çalışanlarına ve pay sahibi dışındaki kişi ve kurumlara kardan pay dağıtılmasına karar vermeye yetkilidir.
d) İkinci Kâr Payı: Net dönem karından (a), (b) ve (c) bentlerinde belirtilen meblağlar düşüldükten sonra kalan kısmı, Genel Kurul, kısmen veya tamamen ikinci kâr payı olarak dağıtmaya veya Türk Ticaret Kanunu’nun 521. maddesi uyarınca yedek akçe olarak ayırmaya yetkilidir. Pay sahipleriyle kara iştirak eden diğer kimselere dağıtılması kararlaştırılmış olan kısımdan, sermayenin %5’i oranında kâr payı düşüldükten sonra bulunan tutarın %10’u Türk Ticaret Kanunu’nun 519. maddesinin 2. fıkrası uyarınca genel kanuni yedek akçeye eklenir.
Türk Ticaret Kanunu’na göre ayrılması gereken yedek akçeler ile Esas Sözleşmede veya kar dağıtım politikasında pay sahipleri için belirlenen kâr payı ayrılmadıkça, başka yedek akçe ayrılmasına, ertesi yıla kar aktarılmasına ve Yönetim Kurulu Üyelerine, ortaklık çalışanlarına, vakıflara ve pay sahibi dışındaki kişi ve kurumlara kardan pay dağıtılmasına karar verilemeyeceği gibi, pay sahipleri için belirlenen kâr payı nakden ödenmedikçe bu kişilere kardan pay dağıtılamaz. Şirket karının ne kadarının ve nasıl dağıtılacağına, Sermaye Piyasası Kurulu’nun konuya ilişkin düzenlemeleri ve Yönetim Kurulu’nun önerisi de göz önüne alınarak, Genel Kurul tarafından karar verilir. Kâr payı, dağıtım tarihi itibarıyla mevcut payların tümüne, bunların ihraç ve iktisap tarihleri dikkate alınmaksızın eşit olarak dağıtılır. Şirket Esas Sözleşme hükümlerine göre Genel Kurul tarafından verilen kar dağıtım kararı, ilgili yasal düzenlemelerde müsaade edilmediği sürece geri alınamaz.
Yönetim Kurulu, Genel Kurul tarafından yetkilendirilmiş olmak ve Sermaye Piyasası Kanunu ve ilgili mevzuata uymak şartı ile ilgili faaliyet dönemi ile sınırlı kalmak üzere pay sahiplerine kâr payı avansı dağıtılmasına karar verebilir. Genel Kurul tarafından Yönetim Kurulu’na verilen kâr payı avansı dağıtılması yetkisi, bu yetkinin verildiği faaliyet dönemi ile sınırlıdır. Kâr payı avansı tutarının hesaplanmasında ve dağıtılmasında ilgili mevzuat hükümlerine uyulur.